Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

κάτι νηστίσιμο !!!!

Πήρα την ιδέα απο την φίλη μας την apinkdreamer για μια συνταγή νηστίσιμη καθώς πλησιάζει το Πάσχα .....

Λαχανικά σε φύλλο λοιπόν

2 πιπεριές κόκκινες
2 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
3 παπούδες σκόρδο
1 κρεμμυδι ξερό μέτριο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γρ μανιτάρια φρέσκα
1 ματσάκι βασιλικό
1 κουτί ντοματάκια ψιλικομμένα
φύλλο κρούστας
1/2 φλυντζάνι λάδι
αλατοπίπερο

Καθαρίζουμε τις πιπεριές , τις μελιτζάνες , τα κολοκύθια , το σκόρδο , το κρεμμύδι τα πλένουμε πολύ καλά και τα ψιλοκόβουμε . Τα βάζουμε σε ένα πυρέξ τα περαλατοπιπερώνουμε τα περιχύνουμε και με δυο κουταλιές λάδι  και τα ψήγνεουμε στο φούρνο μας για μισή ώρα .

Βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί . Πλένουμε τα μανιτάρια μας , τα κόβουμε και τα σωτάρουμε στο λάδι ελαφριά . Μόλις σωταριστουν , προσθέρτουμε τα ντομματάκια , το βασιλικό , αλάτι και πιπέρι  και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει έως να πιεί το ζουμί της . Κατεβάζουμε απο την φω τιά και την αφήνουμε σκεπασμένη να σταθεί για λίγο . Στη συνέχεια στην ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά που έιχαμε στο φούρνο .

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί . Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας και τα αλείφουμε με λάδι ,  και αδειάζουμε μέσα τα λαχανικά μας ισιώναντας τα ώστε να έχουν το ίδιο πάχος . Απλώνουμε απο πάνω και τα υπόλοιπα φύλλα αλειμένα με το λάδι και κόβουμε γύρω γύρω τα περισσεύματα , αφού πρώτα έχουμε σουρώσει με τα δάχτυλα μας αν θέλουμε τα φύλλα που καλύπτουν την επιφάνεια . Ψήνουμε την πίττα μας σε μέριο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
Την σερβίρουμε ζεστή  , με ένα λευκό δροσερό κρασί .
καλοφάγωτη !!!!!!

                       

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

λίγο ακόμη ρόδι .......

Σφολιατίνες με κιμά και ρόδι

υλικά

1/2 κιλό  φύλλο σφολιάτας
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμυδια ξερά
2 ρόδια
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 ματσακι φρεσκοπλυμένο μαιντανο
2 πράσα μέτρια
2 κουταλιές σταφίδες μάυρες
χυμός ενός λεμονιού
λάδι 1/2 κούπα
αλάτι πιπέρι και τζίντζερ

Βάζουμε το λάδι σε ένα με΄γαλο τηγάνι και ρίχνουμε  ψιλικομμένα  κρεμμύδια , τον μαιντανό και τα πράσσα κομμένα σε μικρές ροδέλες ώστε να σωταριστούν ελαφρα .Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε με το ξύλινο κουτάλι ώστε να μην σβολιάσει μέχρι να σωταριστεί και να πιειε τα υγρά του . Τέλος σβήνουμε τον κιμά με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού , το αλάτι , το πιπέρι τις σταφίδες και το τζίντζερ . Ανακατεύουμε έως να σωθεί το ζουμι , κιατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμεμέσα τα καθαρισμένα ρόδια .

Βουτυρώνουμε 2 πυρίμαχα  ταψάκια και απλώνουμε την σφολιάτα , Γεμίζουμε την σφολιάτα με το μείγμα του κιμά και διπλώνουμε προς τα μέσα . Τοποθετούμε το απο πάνω κομμάτι της σφολιάτας και σκεπάζουμε κόβοντας γύρω γύρω ότι περισσεύει και στη συνέχει με βρεμένα δάχτυλα ενώνουμε απαλά τις δυο σφολιάτες . Με τα περισσέυματα μπορούμε να πλάσουμε σχεδιάκια και να στολίσουμε τις πιτούλες μας .
Αλείφουμε τις σφολιάτες με  λίγο αυγό για να ροδοκοκκινίσει κια τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά  .
Τις σερβίρουμε χλιαρές                   




Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011